Μελετώντας…… τη Μελέτη!

Οργάνωση της  μελέτης (part 1)

Η μεγαλύτερη ανησυχία των  γονέων  μόλις  επιστρέψουν με το παιδί τους από το σχολείο και βεβαιωθούν ότι  πέρασε καλά, είναι να ξεκινήσει η μελέτη για την επόμενη μέρα, και λέμε ανησυχία, γιατί  τις  περισσότερες  φορές  κατά  τη διάρκεια  της  μελέτης δημιουργούνται  διαφωνίες  μεταξύ  παιδιού  και  γονέα.

 

Αποτέλεσμα αυτών των εντάσεων  πολλές  φορές  είναι  τα  παιδιά να μην θέλουν να μελετούν με  τους γονείς  τους , να  μην απευθύνονται  σε αυτούς  για βοήθεια  ή για κάποια  απορία  όσον αφορά  τα  μαθήματά  τους.
Θα δούμε λοιπόν απλούς  τρόπους  που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη διαδικασία της μελέτης  πιο σύντομη και χωρίς εντάσεις.

 

Δύο είναι τα μυστικά! Η σταθερότητα του προγράμματος και η σωστή οργάνωση.

 

Αρχικά πρέπει να προσέξουμε τον χρόνο που θα ξεκινήσουμε τη μελέτη. Δεν μπορούμε να πούμε ποιος είναι συγκεκριμένα αυτός ο χρόνος, αλλά θα πρέπει να είναι σταθερός για κάθε μέρα της εβδομάδας. Έτσι γνωρίζοντας τις εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού μπορούμε να έχουμε ένα πλάνο για συγκεκριμένες μέρες (π.χ. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 16:00 και Τρίτη – Πέμπτη 14:30). Η χρήση ενός σταθερού προγράμματος είναι αναγκαία.

 

Όσον αναφορά τη σωστή οργάνωση, ένα από αυτά που χρειάζεται να προσέξουμε είναι οι συχνές διακοπές της μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, πριν την έναρξη της μελέτης, το παιδί πρέπει να έχει φάει καλά, να έχει πιεί νερό και να μη  χρειάζεται τουαλέτα. Συνεπώς πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε πολλές πιθανότητες να διακοπεί γρήγορα η μελέτη.
Ένας άλλος παράγοντας  που θα  προσφέρει στο παιδί  την  σταθερότητα  που  απαιτείται, και  θα το βοηθήσει  να  μην διασπάται  η  προσοχή  του από εξωτερικούς παράγοντες είναι ο χώρος. Η μελέτη των παιδιών πρέπει να γίνεται σταθερά σε ένα δωμάτιο που εσείς ή εκείνο θα επιλέξει αλλά θα είναι μόνο του. Μεγάλη προσοχή! Δεν πρέπει να υπάρχει κίνηση στον χώρο. Ο αδερφός, η γιαγιά ή ο σκύλος, πρέπει να είναι σε άλλο δωμάτιο.

 

Οργάνωση όμως πρέπει να υπάρχει και μέσα στον χώρο που μελετά το παιδί. Αν στο δωμάτιο υπάρχει παράθυρο ή η δυνατότητα οπτικής επαφής με όλο τον χώρο, το γραφείο θα πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με τον τοίχο. Επίσης,  το έντονο φως θα πρέπει να είναι μπροστά από το παιδί, άρα ένα φωτιστικό γραφείου είναι το μόνο που επιτρέπουμε πάνω στην επιφάνεια μελέτης.
Η επιφάνεια του γραφείου θα πρέπει να είναι καθαρή. ΟΧΙ υπολογιστής, ΟΧΙ μολυβοθήκες με όλη τη συλλογή από ξυλομπογιές, η κασετίνα του σχολείου είναι ικανοποιητική. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να είναι αναγκαστικά γραφείο, ένα τραπέζι με πλάτος δύο σχολικών βιβλίων και μήκος τουλάχιστον τεσσάρων σελίδων Α4 (>80CM) είναι αρκετό.
Επίσης η καρέκλα καλό θα είναι να μην έχει ροδάκια! Δεν κάνουμε βόλτες, δεν χρειάζεται να κουνιόμαστε μπρος ή πίσω ,θέλουμε το παιδί να είναι σταθερά σε μία θέση που δεν αλλάζει.

 

Και αφού αναφερθήκαμε στη στάση του σώματος, που είναι και το τελευταίο σημαντικό στοιχείο, που χρειάζεται να προσέξουμε  πριν ξεκινήσει η μελέτη, είναι η πλάτη του παιδιού να ακουμπά στην πλάτη της καρέκλας. Αν αυτό δεν συμβεί το παιδί θα αρχίσει να γέρνει προς τα πίσω. Επίσης, οι αγκώνες θα πρέπει να είναι περίπου στο ίδιο ύψος με  την επιφάνεια της μελέτης. Τέλος, τα γόνατα θα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ύψος με το κάθισμα της καρέκλας, ενώ οι πατούσες να ακουμπούν κάτω. Τα μαξιλάρια καρεκλών που έχουν κορδόνια και δένουν γύρω από την καρέκλα μπορούν να  βοηθήσουν στην επίτευξη της στάσης. Για τα πέλματα θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα υποπόδιο (αυτό που αγοράσατε για το μπάνιο, όπου έπλενε ή πλένει ακόμα τα χεράκια του). Φυσικά αυτές οι προσαρμογές μπορούν να αποφευχθούν αν έχετε πάρει ένα παιδικό σετ τραπέζι-καρέκλα κατάλληλο για το ύψος του παιδιού.

 

Με αυτούς τους απλούς τρόπους, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να είναι πιο συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Το αποτέλεσμα θα είναι ο χρόνος της μελέτης να μειωθεί, η συγκέντρωση να παραμείνει ενεργή και οι εντάσεις να αποφευχθούν. Έχοντας σαν βάση λοιπόν τη σταθερότητα και την οργάνωση, σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε και άλλες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και την σειρά που προτείνουμε να ακολουθήσετε, ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Αμαλία Κλαδάκη,

Εκπαιδευτικός-Ειδική Παιδαγωγός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *