Διαταραχές Της Ομιλίας

admin

13 Ιανουαρίου 2019

Χωρίς σχόλια

Διαταραχές Της Ομιλίας

  • Δυσαρθρία

Η δυσαρθρία οφείλεται σε νευρομυϊκές ανωμαλίες στη δομή και λειτουργία των οργάνων που εμπλέκονται στην παραγωγή της ομιλίας. Δυσαρθρία εμφανίζουν παιδιά με εγκεφαλική παράλυση ή επίκτητη εγκεφαλική βλάβη. Στη διαταραχή αυτή επηρεάζονται τα χαρακτηριστικά της Ομιλίας (Αναπνοή, Ένταση, Αντήχηση, Άρθρωση, Προσωδία, Φώνηση). Πιο συγκεκριμένα:

Αναπνοή: Τα άτομα με Δυσαρθρία δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά και να συντονίσουν την αναπνοή με την ομιλία με αποτέλεσμα να «ξεμένουν» από αέρα και να κόβουν λέξεις ή προτάσεις στη μέση προκειμένου να πάρουν αναπνοή.

Ένταση: Συνήθως τα άτομα με Δυσαρθρία έχουν πολύ χαμηλή ένταση φωνής.

Αντήχηση: Η ομιλία ενός ατόμου με Δυσαρθρία μπορεί να μην είναι καταληπτή, επειδή μπορεί να παρουσιάζει έντονη υπερρινικότητα (το άτομο ακούγεται σαν να μιλάει με τη μύτη) ή υπορινικότητα.

Άρθρωση: Οι νευρομυϊκές ανωμαλίες επιδρούν αρνητικά στην άρθρωση, η οποία δεν επιτυγχάνεται με ακρίβεια, οπότε το άτομο δεν γίνεται κατανοητό από το περιβάλλον του.

Προσωδία: Η Προσωδία είναι ο επιτονισμός, το “χρώμα” της φωνής μας στην κάθε πρόταση που εκφέρουμε. Τα άτομα με δυσαρθρία πολλές φορές έχουν Ομιλία επίπεδη, μονότονη, χωρίς διακυμάνσεις στη χροιά της φωνής.

Φώνηση: Οι νευρομυϊκές ανωμαλίες μπορούν να επηρεάσουν και τη λειτουργία των φωνητικών χορδών με αποτέλεσμα η φωνή να ακούγεται βραχνή, τραχιά ή αναπνευστική.

  • Δυσπραξία

Η Δυσπραξία είναι η διαταραχή στην οργάνωσης της κίνησης. Τα παιδιά με Δυσπραξία παρουσιάζουν δυσκολίες στον εκούσιο προγραμματισμό των κινήσεων της Ομιλίας, με αποτέλεσμα η Ομιλία τους να χαρακτηρίζεται από πολλά λάθη και πολλές φορές να μην γίνεται κατανοητή από το περιβάλλον.

  • Εξελικτική φωνολογική διαταραχή

Τα παιδιά με εξελικτική φωνολογική διαταραχή κάνουν λάθη κατά την Ομιλία. Η Ομιλία μπορεί να μοιάζει με μικρότερου σε ηλικία παιδιού. Το πρόβλημα δεν οφείλεται σε νευρομυϊκές ανωμαλίες ούτε σε πρόβλημα προγραμματισμού των κινήσεων της Ομιλίας ούτε και σε ανατομικές-δομικές ανωμαλίες, αλλά η Ομιλία μπορεί να είναι δυσνόητη σε μεγάλο βαθμό.

  • Αρθρωτικές διαταραχές λόγω ανατομικών προβλημάτων

Οι ανωμαλίες στη δομή των οργάνων που παράγουν Ομιλία(αρθρωτές), μπορεί να ευθύνονται για ανακρίβειες στην Άρθρωση.. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σχιστίες χείλους ή υπερώας, προβλήματα οδοντοστοιχίας, κτλ..

  • Διαταραχές ροής της ομιλίας:

I.Τραυλισμός
Ένα παιδί μπορεί να μπλοκάρει ή να επιμηκύνει ήχους ή να επαναλαμβάνει ήχους ή συλλαβές μιας λέξης ή και ολόκληρη τη λέξη. Πολλά παιδιά αποφεύγουν να μιλούν, γιατί νιώθουν άβολα για αυτή τους τη δυσκολία και αντιδρούν συναισθηματικά.

II.Ταχυλαλία
Σε αυτή τη διαταραχή η Ομιλία χαρακτηρίζεται από υπερβολική ταχύτητα και ανυπαρξία παύσεων. Το άτομο εκφέρει ημιτελείς προτάσεις, στις οποίες απουσιάζουν, παραμορφώνονται, κόβονται φωνήματα, συλλαβές ή ακόμη και ολόκληρες λέξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Secured By miniOrange